Perl Practical Extraction and Report Language

PERL Dili

PERL 1986 yılında Larry Wall tarafından yazılmıştır. Amerika’nın dört bir yanına dağılmış bir bilgisayar ağını yöneten Wall’un amacı, bu ağı yönetecek bir program geliştirmekti. Bu işi yapabilmek için çeşitli programlar yazmıştı. Ama bu programların yapabileceklerinin kısa bir süre sonra sınırlara dayandığını gördü.Uzun çalışamları sonunda PEARL (Practical Extraction And Report Language) diye isimlendirdiği bir programlama dili ortaya çıktı. PEARL, pratil rapor hazırlama dili olaral türkçeye çevirilebilir. Programcılar doğuştan biraz tembel oldukları için, PEARL kısaltmasındaki A (and) yazmayı bıraktılar ve PEARL, Perl olarak hafızalara yerleşti.

Perl açık kaynak kodlu bir yazılımdır. Unix dünyasında sıkça kullanılan sed, awk, shell c gibi birçok programın özelliklerini taşımaktadır. Ayrıca Perl ile Object Oriented Programlama da C++ ve Java’da olduğu gibi mümkündür. Perl’in çalışma mantığına gelelim. C++ yada C’nin aksine yorumlanabilir bir dildir. yani yazılan bir kod Basic dilinde olduğu gibi (interpreter) olarak isimlendirilen Perl programı tarafından okunur ve program çalıştırılır.
Yorumlayıcı , Windows dünyasından tanıdığımız exe uzantılı dosyaları oluşturmaz. Yazılan Perl kodu her seferinde perl program.pl şeklinde çalıştırılmak zorundadır. Perl programının çalışması ve program kodunu incelemesi, programın hızını düşürür. Makine koduna çevrilmiş kodlar bilgisayar işletim sisteminin anlayacağı bir dilde olduğu ve tekrar derlenmek zorunda olmadığı için, doğal olarak daha hızlıdırlar.
Perl’ün en büyük avantajı ise, çok çeşitli işletim sistemleri üzerinde kullanılıyor olmasıdır.Buna göre Unix sistemi üzerinde bir Perl programı yazabilirve bu programı Windows tabanlı bir sistem üzerinde çalıştırabilirsiniz. İşletim sistemleri arasında kod taşırken herhangi bir değişiklik yapmanıza gerek yok. En azından temel fonksiyonları kullandığınız sürece, sistemler arasında kod transferi yapılabilir.

Perl prgoramını bilgisayarımızda herhangi bir dizin içinde çalıştırabilmemiz için autoexec.bat dosyasına şu komutu eklememiz gerekir.

[cc lang=”perl”]Set PATH = c:\perl\bin;$PATH[/cc]
Son olarak ta şunu söylemek istiyorum araştırdığım ve edindiğim bilgilere göre kodlama olayı tıpkı PHP gibi  ikisi birbirine çok benziyor biri birbirinden almış bir şeyler ama zaten php de temel olarak Perl /CGI ailesine giriyormuş.

Kaynak: Özcan Acar’ın PERL/CGI kitabından alıntıdır.